Volg ons op
Menu
 
Het belang van verveling; waarom het goed is dat een kind zich soms verveelt
15 februari 2019

Het belang van verveling; waarom het goed is dat een kind zich soms verveelt

Na school eerst even bij een vriendje of vriendinnetje spelen, voor het eten naar huis en daarna nog even met de LEGO spelen. Zo'n doordeweekse dag is makkelijk gevuld en speelplezier is volop te beleven. Maar wat als je ineens vakantie hebt of een lang weekend vrij? Dan duurt de vrije tijd ineens erg lang! Eerst is dat nog genieten maar ineens ligt verveling op de loer. Hoe ga je eigenlijk om met verveling? En wist je dat het hartstikke goed voor je is om je af en toe te vervelen? Ontdek in deze blog het belang van verveling!

Een vol leven: helemaal van deze tijd

Drukbezette dagen... niet alleen ouders plannen hun dagen vol, ook kinderen hebben een druk programma. Op maandag vanuit school naar de buitenschoolse opvang, dinsdag spelen bij een vriendje, woensdag mee naar de zwemles van het zusje en zelf daarna naar voetbaltraining. Donderdag buitenschoolse opvang en vrijdag een vriendje over de vloer, gitaarles en weer voetbaltraining... En dan is het vakantie. Ook dan staan er activiteiten gepland, maar er zijn ook dagen dat er even niks is. Kan jouw kind (en jijzelf!) daar in alle drukte nog mee omgaan?

Waarom kinderen moeite hebben met vrije tijd

Over het algemeen is het zo dat kinderen het fijn vinden om lekker thuis te zijn en de vrijheid te hebben om te doen wat ze zelf willen, om lekker te spelen. Het probleem is dat veel kinderen tegenwoordig maar weinig van dit soort momenten hebben, waardoor ze niet meer goed weten hoe ze ermee om moeten gaan, hoe zichzelf te vermaken. En dan slaat de verveling al snel toe. Kies je er als ouder(s) vaak genoeg voor om even niks op het programma te zetten, dan vermaakt je kind zich waarschijnlijk vanzelf beter. Dat is hoe je op de langere termijn verveling aan kunt pakken. Maar wat doe je er nú op dit moment aan?

We gaan zoeken naar oplossingen als ons kind zich verveelt

"Mama, ik verveel me! Wat kan ik nou doen?" We hebben de neiging om te zoeken naar oplossingen als ons kind zich verveelt. "Ga maar met lego spelen, een puzzel maken of knutselen, is ons eerste antwoord." "Nee, dat vind ik allemaal saai!" De volgende optie is waarschijnlijk: "Ga mij maar helpen. " Ook daarop wordt uiteraard niet enthousiast gereageerd. Dan blijft nog over: samen met je kind iets leuks gaan doen. Dat vinden de meeste kinderen wel prima, maar toch is dit niet het beste wat je kunt doen als je kind zich verveelt, want doe je dit elke keer, dan krijgt je kind geen kans om zelf(standig) om te gaan met verveling. En dan gaat je kind zich steeds vaker vervelen...

Waarom verveling goed is voor een kind

Dus je moet niet je kind gaan vermaken als je kind niks te doen heeft. Maar wat dan wel? Laat je kind in de verveling, want hier zelf uit leren komen is goed voor een kind! Zo leert een kind zichzelf redden met vrije tijd.

  • Een kind leert op momenten dat er even geen structuur is om zelf zijn eigen tijd in te delen (iets dat later in het leven van groot belang is!
  • Een kind leert in vrije tijd zelfstandig (met behulp van spel) de wereld te ontdekken. Hij is creatief bezig, fantaseert, creëert en vindt nieuwe dingen uit.
  • Vrijetijdsbesteding ontspant en geeft energie!

Wat doe je als je kind blijft aangeven dat hij zich verveelt?

Allemaal leuk en aardig denk je nu misschien. Waarschijnlijk heb jij vaak genoeg geprobeerd om jouw (zich) vervelende kind zich te laten vermaken, maar lukt dit keer op keer niet. Wat heeft jouw kind nodig om zich toch te gaan vermaken? Het antwoord is: een beetje aandacht! Doe kort iets met je kind. Ga even knuffelen, kletsen, een spelletje spelen of een boodschapje doen in de supermarkt. Daarna pakt je kind waarschijnlijk zelf de draad weer op (volgeladen met jouw liefde!). Als dat niet het geval is, help je kind dan op idee├źn om zelf iets te gaan doen. Misschien kan je kind een activiteit maken van het zoeken naar een oplossing voor de verveling. Laat je kind bijvoorbeeld allerlei activiteiten opschrijven die hij kan doen bij verveling. Dan heeft je kind direct iets te doen en heeft hij ook voor een volgend moment van verveling een oplossing.

Laat verveling er zijn en ontdek de lol van het niks doen!

Dus wat kun je het beste doen op momenten dat er even niks is? Geen plannen maken, maar gewoon achterover zitten. Laat je kinderen lekker spelen en geniet zelf van een moment van rust! Je zult zien dat hoe vaker je verveling toelaat, je er steeds meer van gaat genieten, omdat niet alleen je kind(eren) maar ook jij in vrije tijd op nieuwe ideeën komt en ontspant!

Het leukste speelgoed om jouw vrije tijd mee door te komen vind je op Lobbes.nl

Deel dit artikel met anderen: