Volg ons op
Menu
 
Veilig in het water
15 mei 2020

Veilig in het water

Spannend en superleuk: voor de allereerste keer in een groot zwembad! Een baby wordt al snel nieuwsgierig. Voorzichtig duwt hij met zijn vingertje op het water en ontdekt dat het water een beetje omhoog spettert. Al snel daarna slaat hij met beide handen op het water en geniet van een spetterend waterfeest! Jonge kinderen zijn veelal dol op water en een uitstapje naar het zwembad! Om volop plezier te beleven, als baby, peuter, kleuter en opgroeiend kind, is het belangrijk dat je veilig bent in het water. Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig het zwembad betreedt? En wat is de juiste zwembescherming voor welke leeftijd? Je leest het in deze blog.

Veilig het water in met een jonge baby

Een baby mag mee naar het zwembad als hij 2 á 3 maanden oud is. Vóór deze leeftijd is zwemmen niet verstandig, omdat een kind zich nog niet voldoende op temperatuur kan houden en omdat de drukte en het lawaai in een zwembad voor pasgeborenen te overweldigend is. In het begin draagt een baby een zwemluier met daaroverheen eventueel een zwembroek of zwempak. Zo is je kind veilig beschermt tegen ongelukjes. Een jonge baby hoeft verder nog geen bescherming te dragen. Je draagt je baby op de arm: liggend op je onderarm of vasthoudend onder de oksels. Uiteraard zorg je ervoor dat zijn gezicht altijd boven water blijft! Zwembescherming is dus nog niet verplicht, maar er is wel een hulpmiddel dat je kunt gebruiken voor een jonge baby: een zwemtrainer. 

Zwemtrainer

Vanaf een leeftijd van 2 á 3 maanden mag een baby gebruik maken van een zwemtrainer. Dit is een opblaasbare ring met daarin een zwemtuigje met veiligheidsgordel die is voorzien van een clipsluiting. Kantelen of onderuit zakken is hierdoor onmogelijk voor de baby. Het buikstuk zorgt voor een natuurlijke buikligging, zodat de baby ontspannen kan genieten op het water. De zwemtrainer kan gebruikt worden tot een leeftijd van 4 jaar. Oudere kinderen kunnen in de zwemtrainer een meer actieve zwemhouding aannemen, waardoor zij zich zelfstandig leren redden in het water.

Zwemzitje

Voor baby’s die al goed zelfstandig rechtop kunnen zitten en al iets groter zijn, is het zwemzitje ideaal. Dit zitje voor op het water is voorzien van een hangzitje, waarin het kind kan zitten. Om het hangzitje zit een opblaasring met een steuntje voor in de rug. Kijk goed op de gebruiksaanwijzing voor welke leeftijd en welk gewicht het zwemzitje geschikt is. Sommige zwemzitjes zijn geschikt voor baby’s tot 1 jaar, maar er zijn ook zwemzitjes die je pas mag gebruiken vanaf 1 jaar, zoals het Bestway Fisher-price baby zwemzitje van Lobbes.

Zwembandjes

De meest gebruikte beschermers voor niet-zwemmers zijn zwembandjes, ook wel zwemvleugels genoemd. Deze opblaasbare of schuimrubberen bandjes schuif je om de bovenarmen van je kind, zodat je kind met zijn hoofd boven water blijft. Belangrijk is dat je kiest voor zwembandjes met meerdere luchtkamers, zodat bij lekkage er toch nog drijfvermogen is. Zorg er ook voor dat de ventielen goed gesloten en ingedrukt zijn! Zwembandjes  zijn geschikt voor kinderen die zich al redelijk zelfstandig kunnen bewegen: met opgeheven hoofd, krachtige armen en benen. Kijk op de verpakking van de zwembandjes vanaf welke leeftijd ze precies geschikt zijn. Lobbes verkoopt vele soorten zwembandjes.  Een voorbeeld daarvan zijn de Bestway Fisher-Price Zwembandjes

Zwemvest

Een alternatief voor zwembandjes is een zwemvest. Deze is er in 2 varianten: met en zonder zwembandjes. Een zwemvest is een opblaasbaar vest dat je op je schouder, buik en rug draagt. Het is aan alle kanten voorzien van lucht, zodat het kind met zijn hoofd boven water blijft.  Bij de aanschaf van een zwemvest moet je er goed op letten dat de maat aansluit bij je kind. Het zwemvest moet perfect aansluiten op het lichaam. Baby zwemvesten zijn soms voorzien van een luierbroekje. Zwemvesten zijn er  ook voor  oudere kinderen van 3 tot 6 jaar, zoals het Bestway Fisher-Price Zwemvest met zwemarmbandjes. Een voorbeeld van een zwemvest voor jongere kinderen van 1 tot 3 jaar is het Bestway Fisher-Price trainer zwemvest

Zwempakje met drijvers

Voor iets oudere kinderen die al op zwemles zitten of dit bijna gaan doen, is er het zwempakje met drijvers. Dit speciale zwempak is voorzien van een drijvende kraag en een drijfvermogen op de borst en de rug. Het pak zorgt ervoor dat het kind als hij trappelt in een horizontale positie op het water komt te liggen, de ideale positie om zwemslagen aan te leren. Een zwempakje met drijvers wordt enkel aangeraden als oefenmateriaal voor (bijna)zwemmers.  Alle andere niet-zwemmers kunnen beter gebruik maken van zwembandjes of een zwemvest, omdat zij nog niet goed genoeg met hun benen kunnen trappelen om in horizontale positie te blijven. Het zwempakje met drijvers is dan ook geen goed beschermmiddel voor niet-zwemmers.

Zwemband

De opblaasbare zwemband is geen beschermingsmiddel en mag enkel gebruikt worden in combinatie een beschermmiddel of door kinderen die al kunnen zwemmen!  De zwemband zit los om het lichaam, waardoor het kind er gemakkelijk uit kan glijden. Wanneer de zwemband te strak zit, kan het gebeuren dat het kind in de zwemband blijft hangen als de zwemband op zijn kop beland! Gebruik de zwemband bij niet-zwemmers dus enkel en alleen in combinatie met zwembandjes of een zwemvest! Lobbes verkoopt vele zwembanden. Kijk maar eens in de categorie zwemringen.  Sommige zwembanden zijn voorzien van een vrolijk dierenhoofd, zoals de Bestway Zwemring Dieren

Blijf in de buurt van je niet zwemmende kind!

In deze blog wordt bescherming voor niet-zwemmers omschreven. De allerbelangrijkste bescherming is echter nog niet benoemd: Blijf altijd in de buurt van je niet- zwemmende kind! Jouw oplettendheid blijft belangrijk en is uiteindelijk de beste bescherming.  

Ook voor zwemmende kinderen en volwassenen verkoopt Lobbes allerlei drijf- en speelmateriaal. Kijk voor inspiratie in de categorieën waterspeelgoed, opblaasspeelgoed en duikspeelgoed!

Tags:
  • waterpret
  • Zwemmen
Deel dit artikel met anderen: