Volg ons op
Menu
 
10 Originele ideeën voor oudejaarsavond
28 december 2018

10 Originele ideeën voor oudejaarsavond

Het einde van het jaar is aangebroken, het is bijna oudejaarsavond! Een moment om samen met je gezin gezellige activiteiten te ondernemen. De avond is lang, dus er is volop tijd! Eerst is er de voorbereiding: samen het huis versieren, feestmutsjes knutselen en oliebollen bakken. Op de avond zelf kun je gourmetten, film kijken, sterretjes afsteken en (kinder)champagne drinken. Maar dat zijn activiteiten die iedereen kan verzinnen. Hier zijn 10 originele activiteiten voor oudejaarsavond!

1. Tel ieder uur af

Ook al doe je nog zoveel leuke dingen, voor kinderen is oudejaarsavond best lang. Jonge kinderen kunnen nog maar moeilijk inschatten hoe lang het precies duurt tot 12 uur (of een ander tijdstip als je ze eerder naar bed brengt). Daarom is het een goed idee om ieder uur af te tellen met een speciale activiteit. Zo weten kinderen precies wanneer er weer een uur voorbij is en hoeveel uren het nog duurt tot het nieuwe jaar begint. Hier zijn een paar ideeën om ieder uur te doen (om 18 uur, 19 uur, 20 uur enzovoort…):

  • Buiten een sterretje afsteken
  • Een ballon doorprikken (met confetti!)
  • Een kaarsje uitblazen
  • Grabbelen in een grabbelton met daarin kaartjes met activiteiten (zie hieronder voor ideeën)
  • Iets lekkers eten dat aan de kerstboom hangt

2.Verzin verhalen met Story Chest

Open de magische verhalendoos van Story Chest! Een van de spelers trekt twee kaarten met daarop kleurrijke, sprookjesachtige afbeeldingen. Over een van deze kaarten begin je een verhaal. De andere spelers raden ondertussen welke van de kaarten je als inspiratie gebruikt. De volgende speler is aan de beurt en het verhaal gaat verder… ‘Er was eens een prinses. Haar naam was Annabel. Ze had een perfect leventje: ze woonde in een magisch kasteel, droeg schitterende jurken en kreeg alles wat haar hartje begeerde. Maar op een dag begon het vreselijk te stormen. Zo hard dat het kasteel heen en weer schudde. Iedereen raakte in paniek. De koning, koningin en alle bedienden renden weg uit het kasteel. Annabel bleef alleen achter…’

3. Houd een slaapfeest met matrassen

Het ene kind kan gemakkelijker een keer wat later naar bed dan het andere kind. Sommige kinderen zijn snel moe en worden hierdoor druk of geïrriteerd. Voor hen is dit de oplossing: houd een slaapfeest met matrassen! Haal een paar matrassen uit de slaapkamers naar je woonkamer en leg ze op de grond. Iedereen die op oudejaarsavond even lekker wil chillen, kan zich terugtrekken op de matrassen. Als er iemand in slaap valt, is dat geen probleem. Met matrassen in je woonkamer hoef je niet na te denken over wie er hoe laat naar bed moet gaan op oudejaarsavond. Wie moe is, gaat lekker liggen en eventueel slapen. Wie wakker wil blijven, houdt een kussengevecht, maar niet te wild en te luid, want er is er misschien ook eentje die wil slapen of al in slaap is gevallen !).

4. Speel een potje Dosa

Weer eens wat anders dan een ouderwets potje sjoelen op oudejaarsavond: speel het spiksplinternieuwe tafelspel Dosa! Je legt het scorebord met daarop een 2, 3, 4 en 5 op tafel en probeert met de Dosa stenen in de scorevakjes te belanden. Als je een MagDrop werpt, mag je het dubbele aantal op je scoreblok noteren. Wie behaalt de meeste punten en mag de volgende activiteit verzinnen?

5. Hang een vlaggenlijn op met de leukste gebeurtenissen van 2018

Oudejaarsavond is een mooi moment om terug te denken aan het afgelopen jaar. Wat hebben jullie als gezin allemaal meegemaakt? En wat zijn jullie persoonlijke hoogtepunten van 2018? Leg een stapel met blanco vlaggetjes klaar en laat ieder voor zich tekeningen maken van zijn of haar leukste momenten. Vertel aan elkaar en maak daarna een gezellige vlaggenlijn, die natuurlijk een ereplaatsje in de woonkamer verdient. Als je wilt, kun je de vlaggetjes op volgorde hangen van tijdstip, maar dat hoeft niet perse. Deze vlaggenlijn is meer dan een leuke activiteit. Het is ook een mooie, blijvende herinnering aan oudejaarsavond en 2018!

6. Beweeg met Twister

Tijd voor beweging? Dan is er Twister! Zet je linkerhand op blauw, je rechterhand op geel en je rechtervoet op groen. Steek je andere voet in de lucht en blijf staan! In dit grappige beweegspel sta je met z’n allen in allerlei vreemde houdingen over het bord en elkaar heen gebogen. Dat wordt lachen, gieren en brullen, zeker omdat deze nieuwste variant van Twister extra moves heeft om uit te voeren!

7. Oliebollen happen

Maak een koord en rijg daaraan een oliebol. Lukt het jou om de oliebol in zijn geheel van het koord te happen? Zorg ervoor dat ieder gezinslid op zijn eigen hoogte hapt. Laat twee personen het koord vasthouden op een hoogte die past bij de persoon. De peuter van het gezin hapt naar de oliebol op 1 meter hoogte. Vader mag oliebol happen op 2 meter hoogte! Neem steeds de tijd op en kom erachter wie het snelst oliebol kan happen! Je kunt ook meerdere gezinsleden tegelijk laten happen. Dan houd je het koord scheef, zodat de grootste hoger hapt dan de kleinste.

8. Speel het televisiespel ‘The Wall’ in je woonkamer

Spanning en sensatie met The Wall, een televisiespel, maar op oudejaarsavond bij jou thuis! Beantwoord de vragen op de kaarten en laat de muur groen of rood branden. Waar belanden de witte, groene en rode ballen: in de 100 of 150.000? Is dat gunstig of juist niet? Ga met je team op het juiste moment een contract aan en win dit zenuwslopende gezelschapsspel!

9. Zing de sterren van de hemel (of juist niet!) met karaoke

Voor deze activiteit kun je een complete karaoke set in huis halen, maar dat hoeft niet perse. Je kunt ook karaoke spelen met een simpele (speelgoed)microfoon en een beeldscherm met liedjes en tekst. Welk nummer zing jij uit volle borst voor je publiek: De Vlieger van Andre Hazes, You’ll never walk alone van Lee Towers of een nummer van Kinderen voor Kinderen? Heerlijk om alles er even lekker uit te gooien!

10. Win de mooiste prijzen met Bingo

Het ideale spel voor jong en oud! Een potje Bingo doet goed voor iedereen, zeker als er prijzen mee te winnen zijn! Het hoeven geen grote, dure prijzen te zijn: een snoepje, chocoladereep of flesje bier is valt ook in de smaak. Wie speelt het eerste zijn Bingokaart vol?

Veel speelplezier op oudejaarsavond! Het maakt niet uit wat je speelt, als je maar van elkaar geniet, zodat je met een fijn gevoel het nieuwe jaar kunt beginnen!

Alles om samen een gezellige avond te beleven vind je op Lobbes.nl

Tags:
  • oudjaar
  • vakantie
Deel dit artikel met anderen: